2011. február 19., szombat

Bakonyi sertésszelet



"Imádom a gombát!" -ezt hallani kisfiam szájából, aki tavaly még nem ette meg a gombát a gombalevesben, muzsika volt anyai fülemnek! Hát még az a lendület, ahogy a gombás szaftos husit lapátolta befelé! A bakonyi szelet is kedvenc lett nálunk!

Hozzávalók:

A sült karajszeletekhez, amit ugyanúgy készítek, mint a fokhagymás karajszeletnél leírtam (nem kell pácolni, megpuhul és finom lesz anélkül is, elég a sütés előtt megkenni a karajt a fokhagymás fűszeres olajjal):
6-7 szelet karaj
olaj
5-6 gerezd fokhagyma
só, színesbors, kevés pirospaprika
1 fej vöröshagyma
kevés víz, esetleg fehérbor

A bakonyi szószhoz:

40-50 dkg csiperkegomba
1 nagy fej hagyma
2-3 szelet bacon felkockázva
1 kisebb paradicsom
1-2 gerezd fokhagyma
só, színesbors
kevés bazsalikom
1 teáskanál majoranna
1-2 teáskanál pirospaprika
1.5-2 dl tejföl


A bacont kis olajon elkezdjük pirítani, hozzátesszük az aprókockára vágott hagymát is, üvegesre pároljuk. A megtisztított, vékony szeletekre aprított gombát is rádobjuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a fokhagymapréssel a fokhagymát, pároljuk, kis vizet is öntünk alá, amíg fedő alatt puhítjuk. Amikor megfőtt, és a levét is jól elfőtte meghintjük pirospaprikával, és behabarjuk a tejföllel, amiben előtte elkevertünk 2 csapott teáskanál lisztet.

Én ún. olaszcsavart tésztát főztem mellé, és a husikat csak a tányéron öntöztem meg a gombás szafttal, de amikor kész a szósz, bele is tehetjük a karajszeleteket, és még együtt rotyogtathatjuk pár percet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése