2011. február 19., szombat

Gyümölcskenyér



Ezt a sütit leginkább a saját kedvemért szoktam sütni, én szeretem a legjobban. Nálam talán még jobban kedveli Apukám, kávésüteménynek hívja, mert napokig eszegeti az ebéd utáni kávéja mellé, ha viszek neki belőle.
Tényleg finom frissen is, de eláll jópár napig, elég gazdag és szaftos sütemény.

Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg kristálycukor
1 vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
12.5 dkg margarin
1 pohár natúr joghurt (1.5 dl kb)
30 dkg liszt
1 zacsi sütőpor
egy marék mazsola
10 szem aszalt sárgabarack apró kockára vágva
esetleg vörösáfonya
apróra vágott csoki
ha van otthon dió felaprítva

Először az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk egy kis vízbe, jobb esetben rumos vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk. A sárgákat a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, joghurtot, reszelt citromhéjat, olvasztott margarint, tovább keverjük robotgéppel, aztán a sütőporos lisztet elkezdjük hozzáadni, amíg jól keverhető. Ezután kanállal beleforgatjuk a tojáshabot, és a maradék lisztet. Végül a leszárogatott gyümölcsöket, és a lisztbe forgatott csokit is belekeverjük. Sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük. Két formára elég, jól megemelkedik, így elég ha a sütőformákat félig töltjük.
Előmelegített sütőben először alacsonyabb hőfokon (3-as fokozaton gázsütőben) sütjük kb. 25-30 percig, utána feljebb tekerjük 4-5 fokozatra, így a belseje sem marad nyers, összesen kb egy óra alatt sül meg. Tűpróbával ellenőrizzük, és ha nem ragad a belseje sem, és szép piros a teteje, akkor van kész. Ha kicsit kihűlt kiborítjuk a formából és lehúzhatjuk róla a sütőpapírt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése