A mézeskrémes grízes krémjének felhasználásával készült könnyű diós piskóta.
Hozzávalók:
Piskótához:
5 tojás
5 evőkanál porcukor
1 vaníliáscukor
5-6 evőkanál forróvíz
5-6 evőkanál liszt (kb. 12 dkg)
kb 10 dkg darált dió
késhegy szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
Krém:
lsd. Mézes zserbó
és baracklekvár.
A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral és a forró vízzel habosra keverjük, hozzákeverjük a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet, citromhéjat, diót és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. Előmelegített sütőben közepes lángon sütőpapírral kibélelt közepes/kis méretű tepsiben kb. 15 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a grízes krémet is a mézes zserbónál leírtak szerint.
A piskótát megpróbálhatjuk 3 részre vágni lapszerint, ha elég magas. Én nem kockáztattam, kettőbe vágtam, és a mindkét lap 1/3-át még levágtam, ezeket egymás mellé illesztve lett a középső tésztaréteg. Az alsó piskótalapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, rákenjük a krém felét, aztán a következő piskótával befedjük (nálam ez volt a két félből összeillesztett darab, csak a szelésnél kell ezt figyelembe venni), ugyanígy kis lekvár és krém, végül befedjük a harmadik tésztalappal. Lekvár tényleg csak jelzésértékű legyen, kicsit pikánsabb ízt ad neki, de ha sok, esetleg szétesik szelésnél, és túl ragacsos lesz az egész.
Pár órát hűtőben hagyjuk, akkor már jól szelhető. Tetejét tálaláskor porcukorral meghintjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése