2010. február 24., szerda

Londoni szelet (avagy kétszínű sütemény)


Sokáig nem is tudtam, hogy ennek a sütinek a hivatalos neve Londoni szelet, anyukám "Kétszínű sütemény" néven vezette be a köztudatba, (ami persze első hallásra enyhe tartózkodást, megrökönyödést váltott ki mindenkiben, aki először hallotta, de amint megkóstolta, szerte is foszlott minden fenntartása, negatív gondolata ezzel a két-színű sütivel szemben). Igaz az nem is teljesen ez a süti volt, mert a felső sötét rétegbe ő bőven kevert kakaót is a dió mellé. Én ezt kihagyom, így is megvan a sárga és a barna szín, közte aranyló baracklekvárral, és nem olyan édes.

Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
csipet szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
15 dkg puha margarin
10 dkg porcukor
1 vaníiliáscukor
4 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
baracklekvár

Tetejére:
4 tojás fehérje
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
kis citromlé

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy közepes tepsi méretére kinyújtjuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe fektetjük. Megkenjük baracklekvárral. A tojások habját felverjük, a cukorral, citromlével aztán belekeverjük a darált diót és a masszát a lekvár tetejére simítjuk. Nem baj ha az alsó tésztalap mérete kicsit nagyobb a tepsinél és kicsit felhajlik a széle, mert ez megakadályozza, hogy a lekvár alácsorogjon és odaégjen. Közepes hőfokon, kb 35-40 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt akkor lehet jól szelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése