2010. február 11., csütörtök

Mézes zserbó

Nem félórás süti, de megéri a fáradságot, isteni, mégis könnyű édesség! Bár általában megbízom benne, ennek a sütinek az elkészítésénél nem hagyatkoztam anyukám jól bevált családi receptjére, hanem próbáltam újítani. Nem is kaptam ugyanazt az ízt, a tészta is más lett, a krém is citromosabb és a csokimáz is lemaradt, de a végeredmény mindenkinek nagyon ízlett.

Hozzávalók:

Tészta:
45-50 dkg liszt
1 tojás
5 dkg margarin
4 evőkanál méz
4-5 evőkanál tej
15 dkg kristálycukor
kiskanál szódabikarbóna

Grízes krém:
0.5 liter tej
3-4 evőkanál búzadara
25 dkg magarin
20 dkg porcukor
1 citrom héja, és fél citrom leve

és baracklekvár.

A tésztához a margarint, mézet, tejet, cukrot összemelegítem, olvasztom, és mikor kicsit hűlt belekeverem az egy tojást, és az egészet a liszttel összegyúrom. Ezután kicsit pihentetem, négy cipóba osztom, téglalap alakúra kinyújtom és meglisztezett tepsi hátán kb. 8-10 perc alatt megsütöm a tésztalapokat. Közben a tejből és a búzadarából sűrű tejbegrízt főzök, és hagyom kihűlni. A margarint habosra keverem a porcukoral, és a kihűlt tejbegrízzel összekeverem, hozzáteszem a citromhéjat és ízlés szerint a citrom levét, hogy ne legyen túl édes. Az alsó lapot megkenem a grízes krém felével, aztán a következőt baracklekvárral vékonyan, és végül a harmadik lapra megint grízes krém jön. Pár óra alatt hűtőszekrényben jól megpuhul a tészta, és összeérnek az ízei. A tetejére elvileg csokimáz dukál, de én csak porcukorral hintem meg gyermekeim apjának külön kívánságára. Mit tegyünk, nem édesszájú, de a mézes zserbót azt imádja.. de csak csokimáz nélkül.. nem egyszerű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése