Ez a kiadós olaszos-magyaros étel tulajdonképpen a lasagne leegyszerűsített kistestvére is lehetne, hiszen nagyon hasonló hozzávalókból, nagyon hasonló módon készül. Kicsit egyszerűbb, kicsit gyorsabb, de nem kevésbé finom!
Hozzávalók:
makarónitészta (egy zacsi gyermelyi)
1 nagy üveges paradicsomszósz (kb 4 dl)
kb 20-30 dkg kész ledarált pörkölthusi (nálunk csirkeciciből általában), ennek hiányában felkockázott bacon, sonka is kerülhet bele
2 sárgarépa
1 cukkini
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, oregánó, bazsalikom
15 dkg reszelt sajt (füstölt trapistával különösen finom)
besamel (1 evőkanál margarin, kevés liszt, kb. 2 dl tej, kis só)
Egy nagy fazékban vizet teszünk fel forrni, bele 1 ek sót, és olajat teszünk. Ha felforrt beletesszük a makarónitésztát, egyet forraljuk, elzárjuk alatt a gázt, és lefedve állni hagyjuk, majd 12-14 perc múlva leöntjük róla a vizet, ezalatt garantáltan megfől, de nem ázik el a tészta.
A szószhoz a hagymát felkockázzuk, és a répát, cukkinit is apróbb kockákra vágjuk. Wokban kevés olajat melegítünk, először a hagymát, aztán a cukkinit, répát beledobjuk, rányomjuk a fokhagymagerezdeket fokhagymaprés segítségével, sózzuk, megfűszerezzük, és pár percig pároljuk, ezután jöhet rá a paradicsomszósz, és a darált husi (ezt nem kell pirítani, hiszen kész pörköltről van szó, ha sonkakockákat teszünk bele, azt még a paradicsomszósz előtt kicsit pirítsuk). Az egészet kb 10 percig rotyogtatjuk, kis vízzel hígíthatjuk, ha túl sűrű.
Közben elkészítjük a besamelt is, amibe mikor már majdnem kész belereszeljük a sajt felét, és jól belekeverjük, amíg elolvad.
Egy tűzálló tálat kevés olajjal kikenünk, a megfőtt makaróni felét beleterítjük, a paradicsomos massza felét rákanalazzuk, és ott a tálban kicsit elkeverjük. Rápacsmagoljuk a sajtos besamel felét, és jöhet a következő adag makaróni, amit már a szószos serpenyőben összekeverhetünk a paradicsomos-husis ragu második felével, hiszen most már belefér :-). A tetejére rápötyögtetjük a besamel másik felét, és megszórjuk a reszelt sajttal. Jó forró sütőben 20-25 perc alatt (először lefedve aztán szabadon) összesütjük, amíg a sajt a tetején szépen megolvad és megpirul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése