2011. február 21., hétfő
Krumplis pogácsa
Anyu kicsit módosított receptje alapján készül. Igazán gyors, egyszerű, elbénázhatatlan pogácsa!
Hozzávalók:
25-30 dkg liszt (érzésre, hogy ne ragadjon, de jó lágy tésztát kapjunk)
25 dkg margarin (jó, ha puha)
kb. 25 dkg főtt krumpli (áttörve, villával is elég)
1 dl tej, kis cukorral
2 dkg élesztő
1 tojássárgája
2 csapott teáskanál só
Ezt a pogácsát általában akkor szoktam sütni, ha marad előző napról főtt krumpli, de bátran felhasználhatunk bele megmaradt krumplipürét is, akkor a margarinból kicsit kevesebbet tegyünk bele (18-20 dkg-t).
Az élesztőt a meleg cukros tejben felfuttajuk. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk az élesztős tejet, tojást, margarint, főtt krumplit, és jól összegyúrjuk. Pihenhet hűvös helyen is, akár órákat, ha csak később szaggatjuk, de ha egy órát kel langyosabb körülmények közöt, akkor is isteni.
Kinyújtjuk, félbe, majd még háromba hajtogatjuk (6 réteget kapunk). Újra kinyújtjuk, a tetejét a nagyméretű pogácsaszaggatóval megmintázzuk és kiszaggatjuk a pogikat. A tepsiben még pihenhet 5-10 percet. Megkenjük a tetejét tojássárgájával, és előmelegített sütőben közepes hőfokon (5-ös fokozat) sütjük. Kb. 20 perc után, amikor a talpuk már szépen megpirul, én villámgyorsan meg szoktam fordítani a pogácsákat (szigorúan azbesztkezűeknek ajánlott mutatvány), és a tetejükkel lefelé sütöm még 10-15 percet, így laposkák lesznek ugyan, de nagyon szépen megsül a tetejük is, a szélük pedig kicsit ropogós lesz!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése