2011. február 13., vasárnap

"Flammkuchen"- avagy Töki pompos


Ez a pizzaszerű lepény (ami nálunk is gyakran felbukkan a különböző vásári forgatagokban) nekem mindig Freiburgban töltött két szép évemet idézi. Ott Baden-Württemberg tartományban Flammkuchennek hívják, és hűű de sokat megettünk belőle munkatársaimmal, barátaimmal borkorcsolya gyanánt a kis vidéki házi pincészetekben "Straussékben" tett csapatos látogatásaink, kirándulásaink kapcsán.. Ott egész vékonyra nyújtják a tésztát, így jó ropogósra sül, és nagyon csúszik rá a jófajta borocska.

Hozzávalók (két tepsire, ami egy 4 tagú családnak bőven elég vacsorára is):

Tészta:
40 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
1-1.5 dl meleg tej, benne egy kiskanál cukor
2 csapott teáskanál só
1.5-2 dl langyos víz
4-5 evőkanál olaj

Rávalók:
3-4 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
15-20 dkg baconszalonna, vagy füstöltsonka
póréhagyma, vagy vöröshagyma
15 dkg reszelt füstölt sajt

A tésztához az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, a lisztben elkeverjük a sót, és az élesztős tejjel, langyos vízzel, olajjal nem túl laza állagú kenyértésztává dagasztjuk. Kb. kétszeresére kelesztjük meleg helyen, aztán két cipóba osztjuk, a cipókat egyenként kinyújtjuk, jó vékonyra, kézzel is rásegíthetünk, ha jó a tészta, úgy ahogy a klasszikus olasz pizzasütők a levegőben is jól tudjuk nyújtogatni, nem szakad. Kiolajozott tepsibe fektetjük, legyen kis pereme is, aztán villával megbökdössük, és előmelegített sütőben 7-8 percet elősütjük.
Közben a tejfölben elkeverjük a belepréselt fokhagymát, a bacont/sonkát felkockázzuk, a póréhagymát félbevágjuk, és felkarikázzuk.
A lepényeket megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a bacont, és a póréhagymát (vagy ha nincs pórénk nagyobb kockákra ágott vöröshagymát), a tetejére a reszelt füstöltsajtot.
Mehet vissza a sütőbe, ahol 4-5-ös fokozaton 15-20 perc alatt megsütjük, míg a sajt szépen pirulni kezd.

Aki nagyon szereti a tejfölt, még evés közben jól megtejfölözheti, de kefírrel is finom!

2 megjegyzés:

  1. Lekker lekker lekker mit Federweisser oder beaujolais....hmmmm Reni

    VálaszTörlés
  2. Bizony lekker!! Jó ám hozzá az olaszrizling is.. :-)

    VálaszTörlés