2010. április 20., kedd
Sajtos pogácsa
Ideje felélesztgetnem a blogot, vagy kicsit gyarapítanom a receptgyűjteményemet, akármi is ez. Rendes blog az nem lesz, már biztos. De azért írogatok még, ha időm engedi, és jön az ihlet.
Szóval a klasszikus pogirecept, ahogy Anyukámtól tanultam.
Hozzávalók:
50 dkg liszt (ha nagyon lágy lenne a tészta, lehet még a dagasztáskor hozzászórni 5-10 dkg-t)
25 dkg margarin
1 tejföl
2-3 teáskanál só
3 dkg élesztő, 1.5 dl tejben megfuttatva
1 tojás
1 tojássárgája
a tetejére tojássárgája, reszelt sajt, szezámmag, köménymag, ki mit szeret.
Az élesztőt a kicsit cukros tejben felfuttatjuk, a hozzávalókat a robotgép keverőtáljába tesszük, és a dagasztóspirál segítségével közepesen lágy, hólyagos tésztává dagasztjuk. (Én a margarint a mikróban meg szoktam puhítani, kicsit olvasztani is, könnyebb beledolgozni a tésztába.)
Langyos helyen kb 1 órát kelesztjük, aztán átgyúrjuk, kinyújtjuk, és négybehajtjuk. Újra kinyújtjuk, és újra hajtogatunk rajta egyet, így lesz jó réteges. Végül kb 1-1.5 centi vastagra nyújtjuk, szaggatjuk, a tetejüket megkenjük a tojássárgájával, meghintjük sajttal, (füstölt sajttal is finom), magokkal, és még a tepsiben hagyjuk állni negyedórát. A második tepsi nyilván többet fog állni, jobban meg is kel. Jó sok lesz belőle, jut még az ovis szülői értekezletre is! :-)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése