2010. február 14., vasárnap
Mennyei málnás
Isteni, villámgyors krémes desszertköltemény, gyümölcsös tiramisuszerű, de annál sokkal könnyebb.
Reggeli futás közben jött a gondolat, megérdemelne a család valami igazi vasárnapi krémes finomságot. Szerencsére útba esett egy nyitott boltajtó is, tettem hát egy kis kitérőt, és így be tudtam szerezni a hiányzó tejszínt és a krémport, amit eddig még soha nem használtam, de egy másik receptben olvasva felkeltette az érdeklődésemet. Málna a mélyhűtőben, a piskóta hamar megsül, így már nem volt semmi akadálya, hogy elkészüljön a finomság. Tortát nem mertem, mert féltem megkockáztatni, hogy szétesik, mivel nem lesz elég ideje állni a hűtőben, viszont eszembe jutott a tiramisus tálam. Nulla esztétikai kockázat, garantált siker!
Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
5 evőkanál porcukor
1 vaníliáscukor
3-4 evőkanál forróvíz
5 púpos evőkanál liszt
késhegy szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
Krémhez:
3 dl tej
1 Aranka vaníliás krémpor
2.5 dl tejszín (lehet több is, ha valaki nagyon szereti)
30 dkg málna friss vagy mirelit
1 vaníliáscukor
ízlés szerint porcukor a tejszínbe
A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral és a forró vízzel habosra keverjük, hozzákeverjük a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet, citromhéjat és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. Előmelegített sütőben közepes lángon sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsiben kb. 15 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk kihűlni.
Közben a tejjel a vaníliás krémport adig keverjük amíg krémes állagú lesz, és kemény habbá verjük a tejszínt is a porcukorral. A tejszínhab 2/3-át óvatosan beleforgatjuk a krémbe. A piskótát lapszerint kettévágjuk, és az alsó lappal kibélelünk egy üvegtálat. Rákenjük a krém felét, egyenletesen rászórjuk a málna felét, meghintjük kevés vaníliás cukorral. Jöhet a második tésztalap, újra krém, és málna, végül a tetejét bevonjuk a maradék tejszínhabbal, és a félretett szép málnaszemekkel díszítjük. Kb 1-2 órát hűtőben tartjuk, és a tiramisuhoz hasonlóan kistálakban tálaljuk. Ha mirelit málnát használunk előre vegyük ki, hogy kicsit felengedjen.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése