Régen került már ide friss bejegyzés, de szent elhatározásom, "új év-új kezdet" jeligével felfrissítem a blogot, és újult erővel nekilátok a receptek gyűjtésének.
Elmúlt a karácsony, de még mindig van pár darab a mézesből, ha kinyitjuk a dobozt isteni illat lengi be a szobát.
Hozzávalók:
90 dkg liszt
30 dkg porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
mézesfűszer majdnem egy egész zacsi, meg egy kis fahéj
1 citrom reszelt héja
csipet só
25 dkg zsír vagy margarin
2 egész tojás
kb. 3.5-4dl méz
A száraz hozzávalókat összekeverjük, a mézet a margarinnal megolvasztjuk, és az egészet a tojatokkal együtt összegyúrjuk. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, másnap jól megküzdünk vele, átgyúrjuk, kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk, tetejét felvert tojással megkenjük, aranyszínűre sütjük. Díszíthetjük mandulával, dióbéllel, nálunk az idén a kis színes szórócukor volt a sláger a gyerekeknél. Nálam még mindig a cukros tojáshabbal való díszítés a sláger, de ezt már szigorúan gyerekmentes időpontban követtem el. Ehhez 1 tojásfehérjét pár csepp citromlével, és annyi porcukorral felvertem, hogy a végén megálljon a habverőn a massza (10-15 dkg is belemehet). Így garantáltan megszárad a díszítés. A masszát uzsonnászacsiba töltjük, szigorúan icipici nyílást vágunk az egyik sarkán, és indulhat a móka.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése