Ezt a finom kelt kalácsot egyik kedvenc "szaklapomban" olvasott recept inspirálta, kicsit átalakítottam ugyan, mogyoró helyett almával készítettem, és a tésztáján is kicsit muszáj volt változtatnom, de a végeredmény isteni lett! Ezt a kalácstésztareceptet mindenesetre jól megjegyzem, és biztos kipróbálom, diós töltelékkel, mákkal, sőt nutellával is!
Hozzávalók:
Tészta:
35-40 dkg liszt
3 dkg élesztő
1.5 -2 dl cukros tej
7-8 dkg kristálycukor
1 vaníliáscukor
csipet só
2 tojás
10 dkg olvasztott margarin
1 citrom reszelt héja
Töltelék:
4 közepes alma reszelve
kis fahéj
2-3 evőkanál cukor
kevés darált dió/dejó (én szívesen használom diópótlónak)
két marék mazsola
kevés rum/baracklikőr
A tésztához a lisztet keverőtálba tesszük, közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt a tejjel, a cukorral, citromhéjjal elkevert tojásokat, és az olvasztott kicsit lehűtött margarint, majd az egészet a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra kidolgozzuk, amíg a tál falától már szépen elválik a tészta (nekem muszáj volt még egy kis lisztet rászórni, és így kaptam egy szép, lágy kalácstésztát. Letakarva langyos helyen kétszeresére kelesztjük. Közben az almákat lereszeljük, kevés fahéjjal, cukorral kicsit pároljuk, kihűtjük. A mazsolát megmossuk, beáztatjuk rumba (nekünk éppen csak egy ismeretlen eredetű baracklikőrünk volt itthon, ez is megteszi). A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb fél centi vastagra, téglalap alakúra. Megszórjuk darált dióval (vagy dejóval), rákenjük az almás tölteléket, megszórjuk a mazsolával, és még kis dióval. Feltekerjük, és a kapott hurkát csiga alakban egy kapcsos kerek tortaformába tekerjük. További 30-40 percet kelesztjük, amíg a formát jól kitölti, a tetejét tojássárgájával megkenjük, kicsit bevagdaljuk, és előmelegített sütőbe tesszük, kb 45 perc alatt közepes lángon szép pirosra sütjük. Most tettem a sütő aljába egy kis fémtálba kevés vizet, nem tudom ez használt e a tésztának, de isteni foszlós kalács lett a végeredmény. A formában kicsit hagytam hűlni, de teljesen nem tudott kihűlni, mert muszáj volt megkóstolni! Porcukorral megszórva, tortaszerűen lehet szelni. Isteni desszert, de uzsonnára is megteszi!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése